Napoje energetyczne z dużą iloscią kofeiny zwiększają ryzyko związane ze spożywaniem alkoholu, piszą ma łamach czasopisma "Journal of Studies on Alcohol and Drugs" kanadyjscy naukowcy. Przeprowadzona przez nich analiza danych z kilkunastu prac naukowych wskazuje, że mieszanie alkoholu z tymi napojami daje złudne wrażenie trzeźwości i w ten sposób wystawia nas na zwiększone ryzyko wypadku. Przy okazji zwracają jednak uwagę, że sprawa ta jest wciąż niedostatecznie rozpoznana i potrzebne są wyniki bardziej dokładnych badań.

Zdj. ilustracyjne /Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye /PAP/Photoshot

Badacze z University of Victoria w Kolumbii Brytyjskiej wzięli pod uwagę recenzowane artykuły z lat 1981-2016, które dotyczyły działania na organizm alkoholu i napojów energetycznych. Zdecydowali, że z punktu widzenia ryzyka towarzyszącego mieszaniu tych napojów interesujące są wyniki 13 z nich. Wyniki 10 z nich wskazują, że mieszanie tych napojów prowadzi do zwiększenia ryzyka wypadku w porównaniu do spożycia samego alkoholu. Chodzi przy tym zarówno o wypadki nieumyślne (choćby komunikacyjne), jak i do pewnego stopnia umyślne (udział w bójce).

Pobudzające działanie kofeiny maskuje skutki, które normalnie odczuwamy pijąc alkohol - mówi pierwsza autorka pracy, Audra Roemer. Zwykle, gdy pijesz, stajesz się coraz bardziej zmęczony i w końcu idziesz do domu. Napoje energetyczne sprawiają, że nie czujemy zmęczenia, nie doceniamy, jak bardzo jesteśmy nietrzeźwi, imprezujemy dłużej, pijemy więcej alkoholu i w końcu zachowujemy się bardziej ryzykownie - dodaje. 

Trzy z analizowanych prac zajmowały się oceną, na ile podwyższona skłonność do ryzyka i nasilone pragnienie mocnych wrażeń przekładają się na faktyczne obrażenia doznawane pod wpływem alkoholu mieszanego z napojami energetycznymi. Nie było tu jednak zdecydowanych wniosków. Roemer i jej współpracownicy przyznają, że sprawa ta wciąż nie jest do końca zbadana, w tej chwili prowadzą we współpracy z oddziałem ratownictwa medycznego eksperyment, który powinien przynieść nieco więcej odpowiedzi. 

Nasze dotychczasowe analizy wskazują na to, że zwiększone ryzyko związane z mieszaniem tych napojów może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie publiczne - mówi Roemer. W dalszych badaniach chcemy przyjrzeć się tej sprawie dokładniej - zapowiada.

(mn)