Dotychczasowe normy dopuszczalnego stężenia szkodliwych substancji chemicznych w żywności, wodzie pitnej, powietrzu i materiałach budowlanych powinny trafić do kosza - alarmują francuscy naukowcy. Według badaczy nie biorą one pod uwagę trujących mieszanek związków chemicznych.

Dotychczasowe normy dopuszczalnego stężenia szkodliwych substancji chemicznych w żywności, wodzie pitnej, powietrzu i materiałach budowlanych powinny trafić do kosza - alarmują francuscy naukowcy. Według badaczy nie biorą one pod uwagę trujących mieszanek związków chemicznych.
Zdj. ilustracyjne /Darek Delmanowicz /PAP

Doświadczenie przeprowadzono w centrum poszukiwań medycznych w Montpellier. Naukowcy dowodzą, że niektóre substancje chemiczne, w ilości nieprzekraczającej dozwolonych norm, stają się szkodliwe, kiedy jednocześnie oddziałują na ludzki organizm.

Francuscy badacze udowodnili na przykład, że pestycydy stały się dużo bardziej toksyczne w połączeniu ze składnikami niektórych leków, choć pacjenci nie są o tym informowani.

Naukowcy zapowiadają, że przetestują mieszanki ponad półtora tysiąca popularnych leków z różnego rodzaju substancjami chemicznymi, z którymi wielu ludzi ma na co dzień bezpośredni kontakt, by ustalić, które z tych mieszanek są wyjątkowo szkodliwe.

Marek Gładysz

(mpw)