W Krakowie trwa festiwal teatralny Boska Komedia. A 10 grudnia rusza cykl spotkań otwartych o nazwie "Teatr od Boskiej Kuchni", podczas którego artyści - reżyserzy, dramaturdzy, aktorzy i publicyści będą gotować dla publiczności i rozmawiać o sztuce.

Spotkania mają charakter otwarty, odbywają się codziennie od wtorku 10 grudnia do piątku 13 grudnia w Centrum Festiwalowym w Bunkrze Sztuki, zawsze o godzinie 12.00. Wstęp jest wolny.

Dania kuchni azjatyckiej zaserwują Paweł Świątek, reżyser "Smutków tropików" i Ewelina Marciniak, reżyserka "Amatorek". 10 grudnia od reżysera, Pawła Świątka, dramaturga Mateusza Pakuły oraz grupy aktorów grających w spektaklu dowiemy się jak przyrządzić zestaw backpackera. Zestaw nawiązuje do tematyki spektaklu "Smutki tropików", w której motywem przewodnim są podróże. Na zestaw składać się będą potrawy, które można zabrać ze sobą w bliższą i dalszą wędrówkę: humus, sajgonki i lassi oraz zupa galaganowa, rozgrzewająca i dodająca sił po ciężkim dniu z plecakiem.

Przepis na zupę galangalową:
 
Składniki dla 2 osób, czas przygotowywania ok. 20 min:
1 opakowanie kurczaka, 2 sztuki pieczarek, 1 kawałek pora, 3 łyżki gęstego mleka kokosowego, 1 laska trawy cytrynowej, 1 sztuka cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 sztuka cebulki dymki, 1 sztuka papryczki chilli, 1 kawałek galanganu, 4  liście kafiru, 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżeczki soku z limonki; dodatkowe potrzebne składniki:
1 łyżeczka cukru brązowego, sól i pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kawałki. Pieczarki i pora kroimy w paski. Siekamy cebulę, czosnek i chilli. Cebulkę dymkę kroimy w cienkie, ukośne paski. Nastawiamy bulion z cebulą, kafirem, trawą cytrynową i galangalem, a następnie gotujemy ok. 15 min. Kurczaka podsmażamy na odrobinie oleju, następnie dorzucamy po kolei, pieczarki, por, czosnek oraz chilli. Zalewamy wszystko naszym bulionem a następnie dodajemy sos rybny, mleko kokosowe i zagotowujemy. Dodajemy cukier i sok z limonki uzyskując balans kwasowo-słodki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypane posiekaną cebulką dymką.

Opowiedzą o diecie wegetariańskiej

Następnego dnia odbędzie się losowanie ciastek z wróżbą przy dyskusji na temat "Kłopotliwego etycznie choć powszechnego dziś łączenia profesji kuratora i krytyka".  A w czwartek 12 grudnia będzie "Aktorska przekąska, czyli sałatka owocowa i owsianka". Magdalena Popławska i Jacek Poniedziałek opowiedzą o diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz przygotują sałatkę owocową (Magdalena Popławska) z polewą czekoladową i boską owsiankę, zapewniającą energię i długowieczność (Jacek Poniedziałek).

W ostatnim dniu cyklu znowu udamy się kulinarnie na Wschód. W trakcie spotkania zatytułowanego "Teatr Fusion" Ewelina Marciniak i Michał Buszewicz przygotują koreańskie kimchi oraz opowiedzą o wrażeniach z podróży do Korei Południowej i przyjęciu przez publiczność ich spektaklu "Zbrodnia" znanego festiwalowej publiczności z ubiegłorocznego konkursu INFERNO. Międzynarodowy Festiwal Teatralny Boska Komedia potrwa w Krakowie do niedzieli 15 grudnia.