Prawie trzy miliardy euro wydali Włosi na wigilijne kolacje oraz uroczyste obiady w Boże Narodzenie. Włoskie potrawy świąteczne, przygotowane wyłącznie z włoskich produktów, coraz bardziej wypierają żywność z zagranicy.

Włoska wieczerza wigilijna to przede wszystkim dania rybne oraz makaron z rybami i owocami morza. Bożonarodzeniowy włoski obiad składa się z głównie z pierożków w rosole, lasagne i zapiekanki z makaronu cannelloni, faszerowanego nadzieniem z mięsa, szpinaku czy białego sera ricotta, a także pieczony kapłon.

W święta na stołach pojawią się też tradycyjne drożdżowe ciasta, czyli panettone z rodzynkami i owocami kandyzowanymi oraz zwyczajne pandoro bez bakalii, a tylko posypane cukrem-pudrem. Miliony tych ciast, opakowanych w wielkie, kolorowe i bogato zdobione pudła Włosi kupują przed świętami.

Obliczono, że statystyczny mieszkaniec Italii wydał w tym roku na pandoro i panettone 12 euro. W skali kraju jest to wydatek w wysokości pół miliarda euro.