Bakteriofagi, wirusy pasożytujące na komórkach bakterii, mogą pomóc w konserwowaniu żywności. Naukowcy poszukują nowych konserwantów, bo te tradycyjne - związki azotowe - okazują się szkodliwe.

Amerykańska Komisja Żywności i Leków zaakceptowała już użycie odpowiedniej mieszanki takich wirusów do spryskiwania gotowej żywności tuż przed jej pakowaniem. Na razie wyprodukowany przez firmę z Baltimore preparat ma zwalczać bakterię listeria, szczególnie niebezpieczną dla kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością.

Wkrótce ma pojawić się preparat zwalczający bakterie escherichia coli. Najważniejszym celem byłoby opracowanie metody walki z laseczkami jadu kiełbasianego, a na razie jedynym skutecznym sposobem walki z nimi jest stosowanie związków azotu. O tym jak najskuteczniej bronić się przed szkodliwym wpływem konserwantów, przeczytacie też w najnowszym numerze "Newsweeka".