Producenci żywności organicznej mają powody do zadowolenia. Badania naukowe potwierdzają, że owoce roślin uprawianych bez użycia środków chemicznych zawierają więcej substancji korzystnych dla zdrowia, w tym antyutleniaczy, które chronią nasz organizm przed niszczącym działaniem tak zwanych wolnych rodników.

Naukowcy z University of California w Davis badali owoce kiwi. Równolegle uprawiali identyczne genetycznie rośliny - jedną z nich całkowicie organicznie, drugą z wykorzystaniem sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin.

Jak pisze "Journal of the Society of Chemical Industry", owoce organiczne zawierały nawet ponad 20 procent więcej polifenoli, antyutleniaczy, o których wiadomo, że odpowiadają na przykład za korzystne dla zdrowia działanie czerwonego wina. Znaleziono w nich także więcej witaminy C.

Do tej pory uważano, że organicznie uprawiane rośliny są zdrowe, bo wolne od środków chemicznych. Teraz okazało się, że ten sposób uprawy zmusza rośliny jakby do "większego wysiłku"; produkują więcej substancji ochronnych, dzięki czemu zwiększają się ich wartości odżywcze.