Każda brytyjska rodzina wyrzuca tygodniowo taką ilość jedzenia, z której można by przygotować sześć posiłków – wynika z najnowszych badań. Chodzi o produkty warte średnio 60 funtów, czyli około 300 złotych.

Eksperci alarmują, że Wyspiarze kupują za dużo jedzenia i podają je w olbrzymich porcjach. Najszybciej wyrzucanymi produktami są chleb, mleko i ziemniaki. Rocznie w koszach Brytyjczyków ląduje też 86 milionów kurczaków.

Badanie pokazujące skalę marnotrawstwa Brytyjczyków przeprowadziła organizacja zajmująca się na Wyspach kontrolą odpadów. Zdaniem jej rzecznika, w ciągu ostatnich lat zaobserwowano pewną poprawę, ale do 2025 roku Brytyjczycy powinni oszczędzać co najmniej 1.7 miliona ton pożywienia rocznie.

Przed rokiem autorzy najnowszego raportu przeprowadzili badania nad możliwym związkiem miedzy promocjami, jakie oferują supermarkety a marnowaniem pożywienia. Ustalono wówczas, że wbrew powszechnemu przekonaniu, są one od siebie niezależne. Wiadomo z kolei, że jednym z powodów wyrzucania jedzenia do kosza jest niezrozumienie różnicy między datą bezwzględnej przydatności do spożycia a sugerowanym terminem konsumpcji.