Szana towa, czyli Szczęśliwego roku – życzą sobie Żydzi na całym świecie. W środę, w święto Rosz Haszana, rozpocznie się żydowski Nowy Rok - 5768 wedle hebrajskiego kalendarza. To święto upamiętnia stworzenie świata i przypomina o sądzie Bożym, otwiera też dziesięciodniowy okres pokuty - Jamim Noraim - trwający do święta Jom Kippur.

Według tradycji żydowskiej, człowiek został stworzony pierwszego dnia miesiąca Tiszrej, czyli w Rosz Haszana. Tego samego dnia jednak zgrzeszył, został przez Boga osądzony, wyraził skruchę, prosił o przebaczenie i został wygnany z Ogrodu Eden (karą za zjedzenie z zakazanego drzewa miała być śmierć, ale Bóg zlitował się nad człowiekiem).

Z tego powodu Rosz Haszana jest Dniem Sądu i inauguruje w judaizmie cykl świąt. Dziesięć najbliższych dni, które rozpoczyna Nowy Rok, wypełni skupienie i przygotowanie do jednego z najważniejszych świąt dla Żydów - Jom Kipur. W tym roku Dzień Pojednania przypada 21 września.

Na kolację w Rosz Haszana jada się chałę moczoną w miodzie, odmawiając specjalną modlitwę: "Boże - daj słodki rok". Spożywanie słodkich pokarmów w czasie tego święta ma symbolizować błogosławieństwo i obfitość. Jada się więc plasterki jabłek maczane w miodzie i cymes marchewkowy.

Podczas uroczystej kolacji podaje się głowę ryby, co ma symbolizować początek roku. Tradycyjnie jada się karpia faszerowanego albo nadziewanego, zupę owocową z kluseczkami albo smażonymi paluszkami, mostek cielęcy albo pieczeń, drób pieczony, świeże owoce i kompot.