W Paryżu rozpoczął się zakrojony na dużą skalę cykl warsztatów kulinarnych poświęconych polskiej kuchni. Ich uczestnicy mogą przyrządzać polskie specjały pod okiem znakomitych znawców naszej kuchni, takich jak Robert Makłowicz czy Karol Okrasa.

Według organizatorów, rozpoczęte w tym tygodniu warsztaty pod nazwą "Made in Poland" mają przybliżyć mieszkańcom Francji walory polskiej kuchni. Do końca tego roku odbędzie się pięć spotkań, a od przyszłego roku zaplanowano swoisty kulinarny "Tour de France" po całym kraju z udziałem najlepszych polskich szefów kuchni.

Warsztaty poprowadzą między innymi szefowie kuchni największych polskich instytucji w Paryżu - Daniel Knapik z paryskiej restauracji "Cracovia" czy Sławomir Piwnicki, kierujący kuchnią w przedstawicielstwie RP przy OECD we Francji.

Mistrzem pierwszego warsztatu w piątek był szef kuchni polskiej ambasady w Paryżu, Mirosław Nowak. Kilkunastu uczestników imprezy mogło nauczyć się, jak przygotować znane polskie dania, "zaadaptowane" nieco do francuskiej gastronomii, np. sandacza po kaszubsku czy placki ziemniaczane z wędzonym łososiem. Z kolei specjalista od wódek doradzał, jak łączyć te potrawy z polskimi alkoholami.