Walcz z osteoporozą, pij soki - pod takim hasłem być może będzie przebiegać kolejna kampania zdrowotna, jeśli u ludzi potwierdzą się wyniki badań publikowanych przez naukowców z Teksasu. Wg nich soki z owoców cytrusowych wzmacniają kości.

Naukowcy badali, jak na sok z pomarańczy i grejpfrutów reaguje organizm szczurów. Okazało się, że gryzonie poddane takiej diecie miały zdecydowanie mocniejsze kości. Na razie nie ma dokładnej odpowiedzi, dlaczego tak się stało.

Są przypuszczenia, że podstawowe znaczenie mają obecne w tych sokach antyutleniacze, które chronią komórki kości przed uszkodzeniami. Być może to unikalne dla nich limonoidy, o których już od pewnego czasu pisze się, że mają także działanie przeciwnowotworowe.

Praca ma wstępny charakter, na razie badano tylko samce, eksperyment z udziałem samic jeszcze trwa. Trzeba będzie też jeszcze potwierdzić te obserwacje u ludzi. Już teraz jednak można mieć nadzieję na nowy oręż w walce z osteoporozą, a i producenci soków mogą powoli zacząć zacierać ręce.