Już w 2030 roku dziesiątki milionów osób będą zagrożone głodem w Afryce i Azji z powodu globalnego ocieplenia - ostrzegają amerykańscy eksperci w najnowszym numerze pisma "Nature". Temperatura może wzrosnąć o 1 ºC w większości z 12 regionów świata, gdzie panuje największy głód. Najgorzej może być na południu Afryki i Azji.

Na południu Afryki produkcja kukurydzy, głównej uprawy w tym rejonie, może spaść z powodu wzrostu temperatur o 30 proc. w ciągu najbliższych 20 lat, zaś w Azji Południowej plony podstawowych roślin uprawnych - prosa, kukurydzy i ryżu - zmniejszą się co najmniej o 10 proc.

Autorzy badania uważają, że sytuację mogłyby nieco poprawić niezbyt kosztowne środki zaradcze, takie jak sianie wcześniej lub później niż zwykle. Uważają jednak, że niezbędne są także drogie inwestycje, np. w opracowanie nowych odmian roślin uprawnych i w systemy nawadniające.