Na niemieckich stołach od kilku dni królują szparagi. Właśnie zaczął się sezon na to luksusowe warzywo. Przeciętny Niemiec zjada każdego roku 10 kilogramów szparagów.

Nasi zachodni sąsiedzi uwielbiają szparagi, choć często przyznają, że nie wydziwiają z potrawami. Przygotowuje bardzo proste dania, które mi smakują, np. szparagi z ziemniakami w maśle lub sałatkę ze szparagów - mówi korespondentowi RMF FM w Berlinie jedna z gospodyń domowych.

Wybór tych warzyw jest ogromny, ale nie wszystkie – jak się okazuje – są dobrej jakości. Zawodowi kucharze mają swoje sposoby, by w ciągu kilku sekund rozpoznać czy szparag trafi do garnka, czy do kubła ze śmieciami. Gdy lekko ściśniemy szparag, powinna wyciec z niego niewielka ilość wody. Świeże warzywo skrzypi, gdy próbujemy go zginać - opowiada kucharz jednej z berlińskich restauracji. Świeże i niezbyt gorzkie pędy można kupić przeważnie na targowiskach. Do supermarketów trafiają najczęściej szparagi częściowo wysuszone, które sprowadza się z Grecji lub Włoch.