Prawie sto kilogramów ważył hamburger przyrządzony w jednej z restauracji w Sydney. Jak zapewniają autorzy, był największy na świece. 4 kucharzy przygotowywało go przez 12 godzin.

Do wykonania gigantycznego hamburgera zużyto 81 kg mięsa, 120 jajek, 150 plasterków sera, 16 pomidorów, 2 kg sałaty, 1,5 kg buraków, 2 kg specjalnego sosu i 21 kg bułek z sezamem. Poprzedni rekord światowy należał do restauracji w Detroit w USA, która wykonała hamburger ważący 84 kg.

Zawsze chciałem pobić rekord. Było to bardzo zabawne, a poza tym stanowiło świetny chwyt marketingowy - oznajmił właściciel restauracji "Ambrosia on the Spot" Joe El-Ajouz. Wielki hamburger znajdzie się w przyszłym roku w jadłospisie restauracji. Danie będzie kosztować 1500 dol. australijskich - czyli 1224 dolarów amerykańskich.