Kucharz portugalskiej drużyny narodowej Luis Lavrador zdradza kulinarne upodobania Cristiano Ronaldo. Jak ujawił w mediach, piłkarz reprezentacji Portugalii i Realu Madryt przepada za rybami, a najbardziej lubi mieczniki, dorady i strzępiele. Poza tym 26-latek chętnie zjada podobno zupy wegetariańskie.

Najbardziej lubi ryby - mieczniki, dorady oraz strzępiele. Smakują mu też owoce, ale już np. desery nie są słodkie. Jeśli chodzi o soki, pije o smaku gruszki, jabłka i ananasa - opowiadał Lavrador gościom festiwalu kuchni śródziemnomorskiej w Beja Lusa.

Dostarczamy piłkarzom trzy tysiące kalorii dziennie, o tysiąc więcej, niż potrzebuje dorosły człowiek. Dania, które zatwierdzają lekarze, są portugalskie i bazują na ryżu, makaronie, owocach i orzechach - dodał Portugalczyk, który zawodowo gotuje od połowy lat 90., a karmił nie tylko Ronaldo, ale i Luisa Figo, i Deco.

Ronaldo jest wychowankiem klubu CF Andorinha, gdzie sprzątał jego ojciec. Później grał w Nacionalu Madera i Sportingu Lizbona, a w 2003 roku, w wieku 18 lat, podpisał kontrakt z Manchesterem United. W Anglii grał do 2009 roku. Teraz, już trzeci sezon występuje w madryckiej drużynie.