29 polskich firm otrzymało zgodę na eksport mięsa i jego przetworów do Rosji. W sumie to już 65 polskich przedsiębiorstw. Mogą one wysyłać do Rosji wołowinę, wieprzowinę, mięso drobiowe, mleko i produkty mleczne.

Rosja wprowadziła embargo na polskie mięso i produkty pochodzenia roślinnego w listopadzie 2005 r., zarzucając stronie polskiej fałszowanie certyfikatów weterynaryjnych i fitosanitarnych. Prowadzone rozmowy nie przynosiły rezultatu.

Strona polska przez ostatnie dwa lata podkreślała, że rosyjskie embargo jest problemem w stosunkach UE-Rosja, a nie tylko Polska- Rosja.

W pierwszej połowie grudnia ministrowie rolnictwa Polski i Rosji porozumieli się w Moskwie w sprawie zniesienia rosyjskiego embarga na polskie mięso. Strona rosyjska uzależniła wznowienie handlu mięsem od podpisania memorandum po spotkaniu ekspertów weterynaryjnych.

19 grudnia w Swietłogorsku, w obwodzie kaliningradzkim, służby weterynaryjne obu krajów podpisały memorandum o uchyleniu ograniczeń importu polskiego mięsa do Rosji.

Przedsiębiorcy handlujący mięsem uważają, że wznowienie eksportu do Rosji przyniesie korzyści polskiej gospodarce. Chcą wrócić na ten rynek, choć zdają sobie sprawę, że nie będzie to łatwe.