W szufladzie na dole lodówki, służącej najczęściej do przechowywania warzyw, może być 8 tys. niebezpiecznych bakterii na centymetr kwadratowy - wynika z badania przeprowadzonego przez firmę Microban Europe. Jest to nawet 750 razy więcej, niż przewidują normy europejskie.

Naukowcy ostrzegają, że lodówki są zdecydowanie bardziej brudne niż powinny. Najbardziej niebezpieczne dla zdrowia jest trzymanie jedzenia w dolnej szufladzie. Badanie przeprowadzone na próbkach pobranych z 30 domowych urządzeń wykazują, że średnio na jednym centymetrze kwadratowym jest tam aż 7850 komórek bakteryjnych. Znalazły się jednak takie zakamarki, gdzie było ich przeszło 15 razy więcej, czyli 129 tys. Norma podana przez Komisję Europejską uznaje za bezpieczne do przechowywania i przygotowywania pokarmu miejsce, gdzie na centymetrze sześciennym znajduje się maksymalnie 10 komórek bakteryjnych.

Badacze wśród nich znaleźli niebezpieczne dla zdrowia pałeczki okrężnicy, salmonellę oraz listerię, które mogą powodować poważne dolegliwości.

Niektórzy ludzie regularnie rozmrażają lodówkę, wyjmują z niej jedzenie i dokładnie ją czyszczą. Czasami jednak nie są one wcale myte, i wtedy zaczyna się problem - mówi odpowiedzialny za badania Paul McDonnell. Dodaje, że najbardziej na rozrost bakterii narażeni jesteśmy latem, kiedy duża różnica temperatur pomiędzy lodówką i mieszkaniem działa na ich korzyść.

Daily Mail