​Chleb, który jest używany przy sprawowaniu Najświętszej Ofiary eucharystycznej nie może być bezglutenowy. "Powinien być niekwaszony, czysto pszenny i świeżo upieczony, by nie było żadnego zagrożenia zepsuciem" - zaleciła watykańska Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów.

​Chleb, który jest używany przy sprawowaniu Najświętszej Ofiary eucharystycznej nie może być bezglutenowy. "Powinien być niekwaszony, czysto pszenny i świeżo upieczony, by nie było żadnego zagrożenia zepsuciem" - zaleciła watykańska Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów.
Zdj. ilustracyjne /Sebastian Duda / Alamy Stock Photo /PAP/EPA

Duchowni podkreślili, że chleb musi zawierać przynajmniej niewielkie ilości glutenu. Dodano, że nie powinno się do niego dodawał przeróżnych sztucznych dodatków i konserwantów.

Według kardynała Roberta Sarah, nowe przepisy zostały wprowadzone ze względu na to, że chleb do Eucharystii jest teraz często sprzedawany w supermarkecie i w internecie, przez co powstają jego liczne odmiany.  

Podkreślono także, że wino używane do komunii musi być wykonane w naturalny sposób ze świeżych winogron, nie mieszane z żadnymi innymi substancjami.

Co interesujące, według Watykanu do wytworzenia wina i chleba może zostać wykorzystana żywność genetycznie modyfikowana. 

(az)