Rogalowy raj dla poznańskich smakoszy

Dodano: Piątek, 7 listopada 2008 (21:37)

Rogale świętomarcińskie z certyfikatem. Kapituła poznańskich cukierników wystawiła ponad 100 zaświadczeń tym cukierniom, którzy pieką rogale zgodnie z tradycyjną recepturą. 11 listopada – w dniu św. Marcina – zajadać się nimi będą tysiące poznaniaków. Prace kapituły podglądał reporter RMF FM Piotr Świątkowski: Rogale świętomarcińskie wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Takiej receptury muszą przestrzegać wielkopolscy cukiernicy przy pieczeniu tego smakołyku, aby mógł on zasłużyć na zaszczytne miano. Rogal świętomarciński został właśnie wpisany przez Komisję Europejską na listę produktów regionalnych. Tradycja wypiekania rogali sięga XIX wieku. W listopadzie 1891 roku proboszcz kościoła św. Marcina zaapelował do wiernych, aby wzorem świętego, zrobili coś dla biednych. Na apel proboszcza odpowiedział cukiernik Józef Melzer, który sprzedawał rogale bogatym, a biednym rozdawał za darmo.


Radio Muzyka Fakty