Jak wybrać bezpieczny grill? To bardzo ważne pytanie przed długim weekendem. Tym bardziej że - jak przestrzega inspekcja handlowa - nie wszystkie dostępne na rynku urządzenia są bezpieczne. Niektóre grille mają wady konstrukcyjne, wiele z nich sprzedaje się bez instrukcji.

Wybierając grill, warto przyjrzeć się nie tylko cenie urządzenia, ale przede wszystkim sprawdzić, czy jest stabilne i na przykład jeśli ma kółka, czy zamontowano blokady. Chodzi o to, by w ogrodzie, gdzie trawa nie jest tak równa jak sklepowa posadzka, rozpalony grill nam po prostu nie odjechał.

Uwagę warto zwrócić także na zabezpieczenia rusztu. To odpowiednie sprawia, że ten, kto grilluje może zdjąć bezpiecznie bez poparzenia grillowane produkty - tłumaczy Małgorzata Cieloch z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Radzi też sprawdzić, czy wybrane urządzenie nie ma ostrych krawędzi i naroży, o które można się skaleczyć. Warto także zajrzeć do opakowania i poszukać instrukcji.

Wybierając podpałkę sprawdźcie, jak trudno ją otworzyć. By nie dostała się w ręce dzieci.

Jak ustalił nasza dziennikarka, podpałki, które mogą się same zapalić w upalny dzień, już zostały wycofane z obrotu.