Wrocławscy weterynarze w towarzystwie policji i straży miejskiej do końca września będą sprawdzać, w jakich warunkach sprzedawane jest mięso i czy pochodzi z legalnego uboju.

Według Głównego Urzędu Statystycznego, co roku poza nadzorem weterynaryjnym zabijane jest ok. 3 mln świń i 50 tys. sztuk bydła. W pierwszym półroczu weterynarze skierowali do prokuratury ok. 70 zawiadomień o handlowaniu nieprzebadanym mięsem, ale ponad połowę postępowań umorzono z powodu niskiej szkodliwości społecznej.

Nasza reporterka odwiedziła jedno z wrocławskich targowisk. Co ciekawe, większość klientów nie przyznawała się do zakupów mięsa i wędlin na tzw. placach. Jednak na brak klientów stoiska nie narzekają i nic w tym dziwnego: ceny wędlin i mięsa są tam dużo niższe w porównaniu do cen w sklepach osiedlowych czy w supermarketach. Na kilogramie wędliny można zaoszczędzić 5-8 złotych.