Co trzeci Polak wyrzuca jedzenie - wynika z najnowszego raportu Banków Żywności, do którego dotarł nasz reporter. Rocznie w Polsce marnuje się aż 9 milionów ton jedzenia - z tego 2 mln wyrzucamy w domach. Na śmietniku najczęściej lądują wędliny.

Pierwsze miejsce wędlin na liście najczęściej wyrzucanych produktów to duża zmiana - mówi Maria Kowalewska z Banków Żywności. Zawsze królowało pieczywo, które zdarzało nam się wyrzucać. Dlaczego teraz wędlina? Bo prawdopodobnie za dużo jej kupujemy. Ale też często nie wiemy, jak ją przechowywać - dodaje. Wyrzucanie jedzenia stabilizuje się i na szczęście odsetek Polaków, którzy marnują żywność, przestał rosnąć - podkreśla Maria Kowalewska.

Na kolejnych miejscach wśród najczęściej wyrzucanych produktów są warzywa, owoce i jogurty. Polacy przyznają się też, że marnują jedzenie, bo nie zauważają, że minął termin jego ważności (38 proc.) i robią za duże zakupy (15 proc.). Co ósmy Polak mówi, że robi za duże porcje posiłków, a co dziesiąty, że nie potrafi odpowiednio przechowywać żywności. 6 proc. Polaków jako przyczynę wyrzucania jedzenia podaje, że produkt jest niesmaczny. 

Z badań CBOS "Deklaracje Polaków na temat marnotrawstwa żywności" wynika, że jedynie co drugi Polak sprawdza datę przydatności produktów do spożycia. W 2013 roku odsetek Polaków marnujących jedzenie wynosił 39 proc. Teraz do marnowania żywności przyznaje się 31 proc. mieszkańców Polski. 

(mal)