Zbiory truskawek są już na półmetku. Obecnie kosztują one w hurcie 3-3,5 zł na kilogram i już nie stanieją - ocenia rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.

Według ekspertów, w tym roku będzie mniej czereśni z powodu majowych przymrozków, które uszkodziły kwiaty i wczesne zawiązki owoców w niektórych rejonach kraju. Ceny hurtowe czereśni wahają się od 5 do 12 zł za kilogram.  

Wcześniej niż rok temu pojawiły się w sprzedaży leśnie jagody. Obecnie trzeba za nie zapłacić 12-15 zł za kilogram, w ubiegłym roku te owoce były dwukrotnie droższe.

Z powodu wiosennych przymrozków może być mniej niż w ubiegłym roku borówek amerykańskich, wiśni, moreli i brzoskwiń. 

Tańsze niż przed rokiem są krajowe warzywa: fasola szparagowa, bób, młoda marchew, młode ziemniaki oraz młoda kapusta. O 40 proc. mniej kosztuje fasola szparagowa (cena hurtowa od 7 do 10 zł za kg), bób jest tańszy o połowę - jego cena to 6,5 do 8 zł za kilogram. Także o połowę mniej kosztuje kapusta (1,35 do 2 zł za główkę). Młode ziemniaki można kosztują od 86 groszy do 1,10 zł za kilogram. W ubiegłym roku młode krajowe ziemniaki były trzykrotnie droższe. Cena importowanych z Cypru ziemniaków, które zwykle były tańsze od polskich, zrównała się z cenami krajowych.

Ze względu na wahania w dostawach kalafiorów, ich cena jest zróżnicowana. Sklepy płacą za sztukę od 1,5 zł do 4 zł. W ostatnim tygodniu zdrożały pomidory - od 4,20 zł do 5,30 zł za kilogram. Ogórki do kwaszenia są droższe niż rok temu od 15 do 20 proc. i w ofercie hurtowej sprzedawane są w cenie od 2,85 do 3,50 zł za kilogram. 

(mpw)