Statystyczny Polak zjada 5,48 kg mięsa miesięcznie, czyli ok. 18,3 g dziennie. W jadłospisie króluje drób, wybierany aż przez 96 proc. Polaków. Na drugim miejscu jest wieprzowina - sięga po nią 82 proc. ankietowanych. Ile więc to kosztuje?

Jak się okazuje, najbardziej popularnym mięsem wśród Polaków jest drób. Zanim jednak trafi na nasze stoły, mięso musi przejść kilka etapów. Na samym początku jest kurza ferma, potem drób trafia do ubojni, które obecnie płaca ok. 4 złotych za kilo. Stamtąd mięso wędruje do pośrednika.

Jak mówi właścicielka jednej z toruńskich hurtowni, cena za którą kupują drób wynosi 5.60. Sprzedają je następnie za 5.80.

Około 2 proc. na tym mięsie zarabiają pośrednicy, najwięcej - sklepy. Cena całego kurczaka waha się od 8 do 9 złotych za kilogram.

Najdroższa jest jednak pierś z kurczaka - jej cena waha się od 16 złotych w górę.

Na drugi miejscu wśród najczęściej spożywanych mięs jest natomiast wieprzowina, po którą chętnie sięga aż 82 proc. z nas.

Wynikać to może z tego, że ulubioną potrawą Polaków są kotlety schabowe. Sam schab nie jest jednak tani - kosztuje ok. 25 złotych. Dwa razy tańsza jest natomiast łopatka.

Z wysokich cen cieszą się natomiast hodowcy - za kilogram żywca żądają ok. 6 złotych. Na rynku trwa więc hossa.