Na przestrzeni lat zmienia się nie tylko wygląd naszych kuchni. Prawdziwą rewolucję przechodzą urządzenia AGD, których w niej używamy.

Kiedyś kuchnie służyły przede wszystkim gotowaniu, teraz są pełnoprawnym pomieszczeniem, gdzie gotowanie jest czasem tylko dodatkiem. W końcu polskie kuchnie mają jakąś formę - mówi Agnieszka Markowska, projektantka z Olsztyna. Obecne trendy idą w kierunkach skandynawskich, mamy chłodne kolory i wszystko jest pochowane. Teraz każdy chcę zmieścić jak najwięcej, w jak najmniejszym miejscu. Obecnie wiele osób decyduje się, aby kuchnie, które są aneksem były niemalże niewidoczne. Kiedyś salon był dodatkiem do kuchni, teraz jest odwrotnie.

Na rynku dostępne są już urządzenia, które zamieniają naszą kuchnię w inteligentne pomieszczenie. Lodówka informuje nas SMS-em o kończących się produktach, a piekarnik włącza, kiedy wyślemy mu taki rozkaz. Jedna z firm zrezygnowała też z tradycyjnych palników. Na specjalnym blacie sama rozpoznaje, gdzie jest garnek i go podgrzewa. Dzięki wbudowanym modułom wi-fi w urządzenia kuchenne możemy je sterować smartfonem albo tabletem. 

Do kuchennego świata wkraczają też drukarki 3D. Po co? Abyśmy na przykład mogli sobie wydrukować makaron, albo czekoladkę o wymarzonym kształcie.