Warzywa, owoce, pieczywo i wędliny - te produkty wyrzucamy do kosza najczęściej. Powód jest prosty: najszybciej się psują. Każdego roku mieszkańcy Unii Europejskiej wyrzucają do śmieci aż 90 milionów ton jedzenia, w tym Polacy - 9 mln ton. To oznacza, że średnio każdy marnuje 180 kilogramów żywności.

Do wyrzucania jedzenia przyznaje się co trzeci Polak. Aż 40 procent wyrzuconej żywności trafia do kosza, bo kupujemy za dużo.

Ale - jak podkreśla Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności - nie jest to jedyny powód. Polacy przyznają się do tego, że nie wiedzą, jak przechowywać żywność. Nie mają na to patentów - wyjaśnia Gosiewska.

Eksperci podkreślają natomiast, że wyrzucając jedzenie wyrzucamy do kosza przede wszystkim własne pieniądze. Poza tym szkodzimy środowisku, bo każda tona wyrzuconej żywności emituje cztery tony dwutlenku węgla.