Już po raz 14. znany krakowski restaurator Jan Kościuszko, wspólnie z radiem RMF FM zorganizował na krakowskim Rynku wigilię dla bezdomnych. Na stołach królowały: barszcz czerwony, zupa grzybowa i pierogi.

Wszystko jest gotowe i odgrzewane na bieżąco, żeby potrzebujący nie musieli czekać. Wigilia potrwa do zmroku - mówił reporterowi RMF FM Jan Kościuszko przed rozpoczęciem uczty.

To nie jest zamknięta akcja tylko dla biednych. Oczekujemy także ludzi dobrej woli, którzy przyjdą i podzielą się z innymi żywnością o przedłużonej przydatności do spożycia: konserwy mięsne, gotowe dania i makarony - przyznał restaurator.

Bezdomni i potrzebujący przyjechali prawie z całej Polski. Ja wszystko jadłam. Bardzo smakowała mi zupa grzybowa. Pierogi także są pyszne - wyznała jedna w kobiet, która pojawiła się na krakowskim Rynku.