Mięsiwo z pieca z Trzebini zdobyło Grand Prix podczas 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku. O miano najsmaczniejszej potrawy walczyło 60 przysmaków. Lokalni producenci żywności przez dwa dni prezentowali swoje wyroby na krakowskim placu Wolnica.

W ramach konkursu "Małopolski Smak" jury pod wodzą Krzysztofa Gawlika ze Światowej Organizacji Szefów Kuchni nagrodziło Grand Prix mięsiwo z pieca z Trzebini. Najważniejsza jest jakość mięsa, mamy zawsze starannie wyselekcjonowane gatunki mięsa. Preferujemy polską wieprzowinę. Nie stosujemy gotowych mieszanek przypraw, przyrządzamy je sami - mówił Jacek Pabis, który przyrządził ten przysmak. Mięso jest marynowane, leżakuje, a potem jest wypiekane w piecu konwekcyjno-parowym, co sprawia, że nie traci ono podczas wypieku swoich soków. To 90 proc. sukcesu, reszta to serce, które wkładamy w pracę - podkreślał.

Publiczność wybrała najlepsze wyroby w czterech kategoriach: ekologiczne przysmaki - zwyciężyła nalewka "Galicyjska wisienka zalana jurajskim czarem pustyni" (Gospodarstwo Ekologiczne Roberta Tracza); tradycyjne specjały - charsznicka kapusta kiszona gołąbkowa (Agro-Wit Agnieszki Malinowskiej); smakołyki z legendą - rolada polędwicowa (Zakład Mięsny Adama Bąka z Wieprza), a w kategorii potrawy "jak u mamy" zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Gdowa, które zaproponowało naleśniki z owocami. Nagrodę dziennikarzy zdobyły pierogi z suską sechlońską, czyli pierogi ze śliwkami (firma Magi).

Małopolski Festiwal Smaku odbywa się od 2005 r. Jego organizatorem jest województwo małopolskie. Półfinały odbyły się w tym roku w: Wieliczce, Tarnowie, Nowym Targu, Wadowicach, Oświęcimiu, Miechowie i Nowym Sączu.
(mn)