Dodaje energii, relaksuje, a przede wszystkim doskonale smakuje - to zalety herbaty. Ten gorący napój, znany na całym świecie, obchodzi dzisiaj swoje święto.

Dziś Międzynarodowy Dzień Herbaty /Steve Parsons /PAP

W Międzynarodowym Dniu Herbaty nie można obejść się bez filiżanki, kubka albo szklanki tego gorącego napoju. Dlaczego herbata na całym świecie jest tak popularna? Dodaje energii, relaksuje, sprawia wiele przyjemności, wzbogaca smak, a przede wszystkim dobrze smakuje - mówi Iwona Kulpaka, właścicielka sklepu z herbatą w Olsztynie. 

W Polsce najpopularniejsze są herbaty czarne, zielone i czerwone. Mimo, że nadal większość osób kupuje herbaty w marketach i hipermarketach, coraz więcej osób zagląda do sklepów wyspecjalizowanych w jej sprzedaży. Polacy są już bardziej świadomi, wiedzą jak przygotować dobrą herbatę - mówi Kulpaka. 

Mimo że parzenie herbaty wydaje się być banalnie proste, nie wszyscy pamiętają, że ważna w tym procesie jest temperatura wody. Czarna herbata idealnie smakuje, jeśli jej płaska łyżeczka zostanie zalana wrzątkiem. Z kolei zielonej herbaty nie powinno zalewać się wrzątkiem. Na rynku pojawiły się już czajniki elektryczne, w których można ustawić temperaturę podgrzania wody. 


Nawet zwykłą, kupioną w sklepie herbatę możemy w domu urozmaicić. Wystarczy dodać, np. maliny czy truskawki. Co prawda nie wpłynie to znacząco na smak, ale to będzie taka nasza herbata, nasze samopoczucie będzie lepsze - mówi Iwona Kulpaka.

(dp)