Nazwa "jabłka grójeckie" trafiła do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych Unii Europejskiej. Rejestr chroni przed wprowadzeniem w błąd konsumentów co do prawdziwego pochodzenia produktu.

Jak poinformowało ministerstwo rolnictwa, jabłka grójeckie charakteryzują się rumieńcem większym od przeciętnego, który świadczy o wyższej zawartości barwników pod skórką. Jabłka grójeckie mają również kwasowość wyższą od przeciętnej dla danej odmiany.

Początki sadownictwa w okolicach Grójca przypadają na czasy królowej Bony, która w 1545 roku otrzymała ziemie na tym terenie i rozwijała sady. W 1918 roku powstała tam pierwsza w Polsce przechowalnia owoców, co umożliwiło sprzedaż jabłek w zimie.

Jabłka grójeckie są 30. polskim produktem wpisanym do unijnych rejestrów. Przed nimi znalazły się tam m.in.: bryndza podhalańska, oscypek, kilka rodzajów miodów i miodów pitnych, truskawka kaszubska, śląski kołocz, wiśnia nadwiślańska, karp zatorski, olej rydzowy, andruty kaliskie czy rogal świętomarciński.