Do sklepów w północnej i wschodniej Polsce trafiły dwie serie jaj z fermy w Karniszynie, na której wykryto ognisko wirusa ptasiej grypy H5N1 - dowiedział się RMF FM. Jaja oznaczone są numerami: 3PL 14371314 i 3PL 14371330.

Początkowo Inspekcja Weterynaryjna informowała o jednej serii. Ferma w Karniszynie ma kilku właścicieli, którzy prowadząc faktycznie jedno gospodarstwo, podzielili je formalnie na dwa z powodów biurokratycznych.

Łatwiej było zdobyć większe pieniądze na dwa numery, dwie działalności gospodarze. Natomiast z punktu widzenia epizodycznego jest to dla nas jedno gospodarstwo - powiedział RMF FM Krzysztof Jażdżewski, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii.

Uwaga na surowe jaja!

Nie należy jeść jaj surowych, ani „na miękko” – zaapelował Główny Inspektor Sanitarny. Bezpieczne są jaja poddane obróbce termicznej – smażone lub gotowane około 10 minut – zapewnił. Apel Andrzeja Wojtyły ma związek z wykryciem wirusa H5N1 ptasiej grypy na fermie kur niosek w Karniszynie. czytaj więcej

W sobotę wieczorem Państwowy Instytut Weterynarii potwierdził, że na fermie niosek w gminie Bieżuń na Mazowszu wykryto niebezpiecznego dla ptaków wirusa H5N1. Jest to już trzecie ognisko ptasiej grypy w Polsce. Nadal źródło pojawienia się wirusa nie jest znane, ale prawdopodobnie drób hodowlany zaraził się od ptactwa dzikiego.

Straty po wykryciu wirusa ptasiej grypy na trzech fermach drobiu na Mazowszu mogą wynieść nawet 8 milionów złotych. W dwóch gospodarstwach sytuacja jest już opanowana. W trzeciej – w Karniszynie – trwa utylizacja drobiu. Akcja potrwa do jutra.

Olsztyński sanepid jeszcze dziś opublikuje listę sklepów, do których trafiły jaja z zakażonej fermy. Na Warmię i Mazury mogło trafić nawet 5 tysięcy skażonych jaj. 2 tysiące wycofano ze sprzedaży.