Najpopularniejsze we Włoszech bożonarodzeniowe ciasto – panettone - będzie chronione przed podróbkami. Mediolańscy cukiernicy opublikowali właśnie zgłoszenie drożdżowej babki do grupy towarów objętych unijnym, chronionym znakiem towarowym.

Jeśli cukiernicy postawią na swoim, to od przyszłego roku tradycyjna włoska babka będzie miała prawo do logo i certyfikatu pochodzenia wydanego przez Unię Europejską; tak jak najlepsze wina pochodzące ze ściśle określonych regionów. Babka będzie chroniona przed podróbkami podobnie jak włoski parmezan, szynka parmeńska czy ser gorgonzola.

Certyfikat będzie świadczył o tym, że panettone zostało wykonane według tradycyjnej receptury. To ciasto z rodzynkami i owocami kandyzowanymi należy do najpopularniejszych włoskich dań bożonarodzeniowych. Najczęściej jest dawana w charakterze prezentu. Oblicza się, że na samo tylko panettone Włosi wydadzą w tym roku 360m milionów euro.