Chcesz mieć święta z restauracji zapisz się już teraz. Każdego roku na potrawy świąteczne na wynos, jak mówią restauratorzy zapisuje się coraz więcej osób. W wielu najbardziej popularnych listy już praktycznie są zamknięte.

Koszt Wigilii dla osoby to około 40 złotych. Może nie będzie 12 potraw, ale 5-6 najbardziej tradycyjnych na pewno. Oczywiście górnej granicy nie ma – mówi Jerzy Wójcik – właściciel jednej z lubelskich restauracji. Klient może sobie wymarzyć przecież zamiast zwykłego karpia – jesiotra, kawior, itd. Oczywiście to kosztuje znacznie więcej niż tradycja, jednak i takie zamówienia się trafiają. Koszt wyżywienia na wszystkie świąteczne dni to około 120-150 złotych na osobę – wylicza Wójcik.

Rozmowa z Jerzym Wójcikiem

Z roku na rok zamawiających jest coraz więcej. Przyrost 10-15 procent na pewno. Coraz chętniej zamiane są potrwawy typowo regionalne, tradycyjne. Kulebiaki, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem i kutia. Wiele osób słyszało o tych potrawach, niektórzy pamiętają je z dzieciństwa, ale sami nie potrafią ich zrobić - opowiada Jerzy Wójcik.