Jak co roku w Tłusty Czwartek przed sklepami ustawią się długie kolejki po pączki. Niektóre cukiernie już od 2 tygodni przyjmowały na nie zamówienia.

A jak powinien wyglądać idealny pączek? Ma być maksymalnie pulchny i tak lekki, by wiatr mógł go zdmuchnąć z półmiska – twierdzą warszawscy cukiernicy z przełomu XVII i XVIII wieku.

Dziś te słodycze nie mają takiej lekkości. Przeciętny pączek waży około 50 gramów i ma około 200 kalorii. Aby spalić je, należy biegać przez 20 minut, jeździć na rowerze przez 54 minuty lub spacerować przez 57 minut.

Dla obżartuchów rada - przy przejedzeniu się pączkami pomaga picie herbaty, ciepłych i niesłodzonych napojów lub ziół poprawiających trawienie. Ciekawe, czy z tych dobrych rad skorzysta zwycięzca konkursu szybkiego jedzenia pączków, jaki rozegrano w Poznaniu. Rekordzista zjadł 12 słodkich przysmaków w ciągu 5 minut. Posłuchaj relacji reportera RMF Łukasza Wysockiego: