Od XIX wieku Belgia słynie z produkcji czekolady. W Brukseli działa jej muzeum, które przyciąga zarówno walorami smakowymi jak i zapachowymi. Można tam poznać historię czekolady i skosztować czekoladowych przysmaków.

Muzeum Czekolady znajduje przy Grand Place w Brukseli. Belgowie oparli się unijnym normom i stosują mniej tłuszczów roślinnych w czekoladzie niż inne kraje, dzięki czemu ich czekolada wciąż jest jeszcze czekoladą. Naszą korespondentkę Katarzynę Szymańską-Borginion oprowadzała po muzeum właścicielka, należąca do trzeciego pokolenia wielkich belgijskich cukierników:

Czekoladę produkuje się z nasion drzewa kakaowego, pochodzącego z Ameryki Południowej. Główną jej zaletą jest wpływ na dobre samopoczucie. Zawdzięcza to zawartości magnezu oraz umiejętności wyzwalania w mózgu substancji poprawiających nastrój.

Czekolada jest również niezwykle skoncentrowanym źródłem glukozy. Dostarcza energii w kilka minut po zjedzeniu. Dobra jest szczególnie po wyczerpującym treningu.