Górale z Białego Dunajca koło Zakopanego wybierali wczoraj najpiękniejszy koszyk. Ambicją każdego mieszkańca tej niewielkiej miejscowości jest, aby to, aby jego koszyk został wyróżniony. Liczy się przede wszystkim wierność tradycji.

Doroczny konkurs cieszy się olbrzymią popularnością. W góralskim koszyku można znaleźć wszystko co potrzebne: cebulę, czosnek, sól, jajka, babki, chleb, masło, chrzan, wykrawki, owies, kiełbasę i owoce. Przygotowywanie góralskiego kosza trwa około godzinę. Przy wyborze najpiękniejszych koszyków jury sugerowało się zwłaszcza przystrojeniem i przygotowaniem tradycyjnych potraw. Za strój właściciela koszyka - jury przyznawało dodatkowe punkty. Posłuchaj relacji zakopiańskiego reportera RMF FM Jerzego Korczyńskiego:

foto Jerzy Korczyński RMF FM Zakopane

06:10