W Hiszpanii - dokładnie w Barcelonie - istnieje chyba jedyna na świecie restauracja, która serwuje menu złożone wyłącznie z deserów. W Espai Sucre - czyli "Cukrowej Przestrzeni" - można zamówić również słone danie, ale dopiero po zjedzeniu słodkiego.

Zwykle w restauracji deser jest drugorzędnym posiłkiem. W Espai Sucre jest odwrotnie. Goście dostają najpierw dostają pięciodaniowe słodkie menu, a jeśli mają ochotę, mogą potem zamówić np. mięso. Na końcu do kawy serwowanych jest 11 rodzajów herbatników i czekoladek.

Rozpoczynamy od deserów orzeźwiających, zup owocowych, kwaśnych sałatek, jogurtów. Każde kolejne danie jest bardziej złożone i ma wyższą temperaturę. Wszystko kończymy czekoladami i kawą - tłumaczy współwłaściciel restauracji i szef kuchni zarazem.

Nad smakiem i wyglądem dań pracuje 9 kucharzy. Wszystkie dania, nawet lody, przygotowywane są najwyżej dwie godziny przed podaniem.

Oprócz restauracji „Cukrowa Przestrzeń” prowadzi szkołę deserów oraz opracowuje słodkie menu dla restauracji na całym świecie.

23:30