200 kilogramów łososiowych łbów, dwieście kilogramów kręgosłupów, setki kilogramów warzyw i przyprawy. Wszystko w garnku, do którego zmieści się cztery tysiące litrów wody. Mieszkańcy Ustki i turyści chcą pobić rekord Guinessa w gotowaniu zupy.

Zupa będzie rybna, a zajmie się nią nie kto inny tylko sam mistrz chochli Maciej Kuroń z kilkudziesięcioma pomocnikami. Jednym z nich jest nasz reporter, Adam Kasprzyk. Mistrz ceremonii ma specjalną łyżkę długości 2,5 metra. Nad przestrzeganiem receptury czuwać będą mężowie zaufania. Wywar będzie gotował się przez całą noc. Gotowej zupę będzie mógł skosztować każdy. Posłuchaj relacji reportera RMF i podkuchcika Adama Kasprzyka:

Poprzedni rekord Ginesa to trzy i pół tysiąca litrów ugotowanej zupy pomidorowej. Nad wielkim gotowaniem w Ustce patronat sprawuje radio RMF.

17:50