Tak niektórzy paryscy komentatorzy reagują na zbliżającą się rewolucję kulturową w ich ojczyźnie. Chodzi o to, że Angielka zamierza dawać lekcje gotowania Francuzom znanym na całym świecie z najbardziej wyrafinowanej kuchni! Już za kilka miesięcy wielkie nadsekwańskie wydawnictwo "Hachette" ma opublikować brytyjski bestseller "Dzisiejsza łatwa kuchnia"- przetłumaczony na język Moliera.

Książka sprzedała się już w wersji anglojęzycznej, aż w 14 milionach egzemplarzy na różnych kontynentach. Jego autorka Dalia Smith jest gwiazdą telewizyjną, która daje porady kulinarne na małym ekranie w Wielkiej Brytanii. Całe szczęście, że w opublikowanej we Francji książce będzie podpisana tylko jako Dalia, bo na widok typowo angielskiego nazwiska Smith, kilku renomowanych paryskich mistrzów garnka i patelni mogłoby prawdopodobnie dostać zawału serca. Nad Sekwaną, brytyjska kuchnia jest bowiem często synonimem po prostu złego smaku. Przedstawiciele wydawnictwa „Hachette” tłumaczą, że wbrew pozorom takich prostych książek kucharskich brakuje we Francji. Nie każdy bowiem ma czas robić codziennie w domu potrawy takie jak np. łosoś w szampanie z migdałami czy suflet z truflami w koniaku.

foto Archiwum RMF

06:50