Zwiększona śmiertelności pszczół zagraża produkcji żywności i stabilności w środowiska w Unii Europejskiej. Bruksela przyjęła specjalny raport w tej sprawie.

Jak informuje "Puls Biznesu", w Polsce pod tym względem także nie jest dobrze, chociaż lepiej niż w innych krajach. Największy niedobór pszczół odnotowano w Niemczech, Francji i we Włoszech.

U nas - jak mówi Tadeusz Sabat, szef Polskiego Związku Pszczelarskiego - żyje obecnie ok. 890 tys. rodzin pszczelich, a powinno ich być 2 mln. Dla porównania w Niemczech żyje ich tylko ok. 720 tys., a powinno być 5 mln.

Zdaniem ekspertów, najważniejszą przyczyną wymierania pszczół jest stosowanie w rolnictwie toksycznych dla nich typów pestycydów.

Szacuje się, że 84 proc. gatunków roślin i 76 proc. produkcji żywności w Europie zależy od zapylania przez pszczoły. 600 tys. mieszkańców w krajach Unii żyje z sektora pszczelarskiego.