W ubiegłym roku Polska wyprodukowała ok. 250 tys. ton pieczarek. W całej Unii Europejskiej wyprodukowano ich ok. 1 mln ton - poinformował prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych Krystian Szudyga.

Drugim co do wielkości producentem pieczarek jest Holandia.

Nasz kraj jest ponadto największym eksporterem pieczarek na unijny rynek. Grzyby te kupują od nas m.in. Niemcy, Holandia, Francja, Wielka Brytania i kraje bałkańskie. Głównym odbiorcą jest jednak Rosja, która importuje z Polski ok. 50 tys. ton (w 2010 r.). Jak powiedział Szudyga, w tym roku prawdopodobnie po raz pierwszy polskie mrożone pieczarki pojadą do Stanów Zjednoczonych.

W ubiegłym roku do zagranicznych odbiorców trafiła ponad połowa krajowej produkcji, czyli ponad 125 tys. ton., w 80 proc. eksportowane są pieczarki schłodzone, reszta trafia do zagranicznych odbiorców w postaci mrożonej lub marynowanej.

Uprawą pieczarek w Polsce zajmuje się 3 tys. rodzin, ale w sumie z ich produkcji związanych jest 15 tys. osób (część gospodarstw specjalizuje się w produkcji podłoża do grzybów). Pieczarkami zajmuje się ok. 2,5 tys. gospodarstw rolnych, ale 100 największych producentów wytwarza 90 proc. całej produkcji.

Statystycznie jemy mniej pieczarek niż inni Europejczycy. W 2009 r. na jednego Polaka przypadło ok. 1,8 kg, podczas gdy np. w Hiszpanii - 3,5 kg, w Wielkiej Brytanii 2,9 kg, a we Włoszech 2,7 kilo.