Koktajl z mrówek, ale nie z tych znanych z naszych domów i ogrodów, wydłuża życie. Chodzi o chińskie mrówki, kryjące się pod łacińska nazwą Polyrhachis Vicina. W tradycyjnej medycynie Wschodu napój z mrówek podawano pacjentom, by pobudzić ich system odpornościowy.

Tropem tym poszli chińscy naukowcy. Wykazali oni, że mrówkowa dieta wydłuża życie laboratoryjnych szczurów. Brytyjczyk, doktor John Wilkinson, twierdzi, że to możliwe. Ten gatunek owadów zawiera szczególnie dużo cynku, a pierwiastek ten działa wzmacniająco i likwiduje rakotwórcze wolne rodniki. Dalej za ciosem poszła pewna angielska firma. Na tamtejszym rynku właśnie ukazał się napój energetyzujący, który jak zapewnia producent, zawiera wyciąg z chińskich owadów. Ciekawe, czy człowiek staje się po nim równie pracowity, jak przysłowiowa mrówka? Odpowiedź na to pytanie na pewno poznamy po szerszym rozpowszechnieniu mrówczanych koktajli.

13:35