Liczba przypadków zakażenia bakterią salmonelli w wyniku spożycia zakażonej żywności wzrosła w UE od 2014 roku o 3 proc., co jest "niepokojącą zmianą" po dekadzie tendencji spadkowej - wynika z opublikowanego we wtorek raportu unijnych agencji.

Bakteria salmonelli w 2016 roku była w UE główną przyczyną występowania chorób przenoszonych przez żywność; stanowiła 22,3 proc. takich przypadków, w porównaniu z 11,5 proc. w 2015 roku - czytamy w raporcie Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

W sumie w 2016 roku wykryto w Unii Europejskiej 94 530 przypadków zakażenia człowieka salmonellą. Salmonella enteritidis - najbardziej popularny serotyp bakterii salmonelli, wywołujący zakażenie w wyniku spożycia głównie jajek czy drobiu - był przyczyną 59 proc. wszystkich przypadków tej choroby odnotowanych w UE w roku 2016 r. W tym czasie do szpitala z tej przyczyny trafiło 1 766 osób, a 10 zmarło - wynika z dokumentu.

"Wzrost, który wykazały nasze dane kontrolne, jest niepokojący i przypomina, że musimy być czujni" - powiedział szef zespołu badawczego ECDC Mike Catchpole.

Zakażenie bakterią salmonelli może powodować biegunkę, gorączkę, skurcze żołądka i wymioty. Objawy te zazwyczaj występują między pierwszym a trzecim dniem od zakażenia i trwają od czterech do siedmiu dni. W skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do śmierci.

W raporcie unijnych agencji czytamy ponadto, że w krajach Wspólnoty często dochodzi także do zakażenia bakterią campylobacter, występującą w mięsie drobiowym. W 2016 roku odnotowano o ponad 6 proc. więcej takich przypadków niż w roku poprzednim; zmarło jednak jedynie 0,03 proc. dotkniętych zatruciem. Z kolei w wyniku zakażenia bakterią listeria zmarło w 2016 roku w Unii Europejskiej 247 osób; w tym czasie zarejestrowano ponad dziewięcioprocentowy wzrost liczby przypadków zakażenia tą bakterią.

(ag)