Cholesterol to związek zaliczany do steroli, które należą do lipidów. Pełni on bardzo ważną w naszym organizmie, bo jest niezbędny do wytwarzania hormonów płciowych, nadnerczowych, witaminy D3, oraz kwasów żółciowych. Poza tym jest składnikiem błony komórkowej wszystkich komórek naszego organizmu.

Mamy dla was książki „Dieta dla serca” przepisy rekomendowane przez dietetyków.Jeśli chcecie je zdobyć, napiszcie nam na fakty@rmf.fm swoje imię i nazwisko, adres i numer telefonu.

Na temat tych związków powstało wiele mitów i niedopowiedzeń. Krótko i konkretnie rozprawiamy się ze wszystkimi kłamstwami na temat cholesterolu. 

Z cholesterolem mają problem tylko starsi

Nieprawda. Podwyższony poziom cholesterolu może być już u dzieci i młodzieży. Specjaliści zwracają uwagę, że wielu młodych ludzi może być genetycznie skłonna do wysokiego poziomu złego cholesterolu. Dlatego coraz częściej powstają poradnie, gdzie z problemem cholesterolu zmagają się całe rodziny. 

Podwyższony cholesterol mają tylko ludzie otyli

Nieprawda. Nie tylko osoby otyłe, odżywiające się niewłaściwie i mało aktywne fizycznie mogą mieć wysoki poziom cholesterolu. Takie wyniki badań mogą być również wynikiem choroby genetycznej. To tak zwana hipercholesterolemia rodzinna.

Cholesterol jest tylko zły

Nieprawda. Zasadniczo cholesterol możemy podzielić na dwie frakcje. LDL i HDL. Ten pierwszy, tak zwany "zły" jest odpowiedzialny za transport cholesterolu z wątroby do mięśni naszego organizmu. Mówimy o nim "zły", ponieważ powoduje odkładanie się cholesterolu w tętnicach, co może powodować rozwój miażdżycy i zwiększać ryzyko chorób krążenia. 

HDL (tzw. dobry cholesterol) jest odpowiedzialny za transport cholesterolu z tkanek obwodowych do wątroby, gdzie ten jest metabolizowany. Im większe stężenie "dobrego" cholesterolu, tym mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. 

Cholesterol to choroba cywilizacyjna

Prawda. Cholesterol to główny sprawca przedwczesnej śmierci z powodu zawałów serca i udarów mózgu. Wysoki poziom może też prowadzić do poważnych schorzeń różnych narządów. 

Cholesterol można obniżyć dietą i ćwiczeniami

Prawda. Aktywność fizyczna sprzyja niskiemu poziomowi cholesterolu. Wytyczne specjalistów mówią o 150 minutach wysiłku o umiarkowanej intensywności, lub 75 minutach treningu o dużej intensywności tygodniowo. Bardzo ważna też jest dieta: Biały ser, drób, unikanie wołowiny i wieprzowiny. Dobry wpływ na poziom naszego cholesterolu mają też tłuszcze roślinne czy olej rzepakowy. 

Najwięcej cholesterolu jest w jajkach

Prawda. W 100 gramach żółtek jajek kurzych jest 1062 miligramów cholesterolu.  380 mg jest w wątróbce kurczaka, 370 w pasztecie pieczonym, a 360 w wątróbce cielęcej. Stosunkowo dużo cholesterolu jest też w 30 procentowej śmietanie i w serze feta.