Chcesz żyć dłużej? Stosuj pikantne przyprawy. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy opublikowali wyniki swoich prac na łamach brytyjskiego czasopisma medycznego British Medical Journal.
Badania przeprowadzono w Chinach. Uczestniczyło w nich ponad pół miliona osób, które pikantne jedzenie spożywali sześć a nawet siedem razy w tygodniu. Żyli oni o 14 procent dłużej niż rodacy jedzący pikantne pożywienie tylko sporadycznie.
Ostre przyprawy pozytywnie wpływają również na układ pokarmowy i potrafią przyspieszyć metabolizm nawet o 2 procent - podkreśla jeden z ekspertów. Same - wbrew powszechnemu przekonaniu - nie spalają kalorii, ale pobudzają organizm do wzmożonej pracy.
Korzyść jaka wypływa dla zdrowia ze spożywania pikantnych przypraw to również m.in. utrata wagi. Działają też one przeciwzapalnie i do tego łagodzą nadciśnienie. Związek orientalnych przypraw z ich pozytywnym wpływem na zdrowie jest tym większy im mniejsze jest spożycie alkoholu.
(ug)