Lody o smaku wędliny i białego wina zostały uznane za najlepsze w Europie. Przygotowano je w lodziarni koło Werony, która wygrała mistrzostwa kontynentu we Florencji, uważanej za kolebkę tego zimnego przysmaku.

Lody o smaku... słoniny i chleba

Lody o smaku słynnej słoniny z Colonnaty w Toskanii to najbardziej oryginalny zimny przysmak w tym roku we Włoszech. Lodziarze wymyślają coraz bardziej zdumiewające kompozycje, bo lody to nie tylko deser. Mogą być też dodatkiem do dań lub je zastąpić. czytaj więcej

Autorką zwycięskich lodów jest Giovanna Bonazzi, mistrzyni sztuki ich produkcji z lodziarni z rejonu Valpolicella, znanego na świecie obszaru produkcji wina w Wenecji Euganejskiej. Podstawę jej zimnego deseru stanowi pochodzące stamtąd białe wino Recioto oraz wędlina, z której rejon ten także słynie. Złota medalistka europejskich mistrzostw wyjaśniła, że właśnie w ten sposób postanowiła uczcić znane produkty jej rodzinnych stron.

Z przysmakiem z Valpolicelli przegrały we Florencji powstałe w tym mieście lody o nazwie Dawid, dedykowane tamtejszemu arcydziełu Michała Anioła. Mają one smak mleczno-waniliowy i polane są sosem z jagód. Jego smugi przywołują marmur rzeźby i odwołują się zarazem do koloru tego miasta: fioletu.

Lody oceniało zarówno profesjonalne jury, jak i miłośnicy tego przysmaku, przybyli na finał wielkiego konkursu, którego 13 etapów odbyło się w miastach Włoch i kilku innych krajów europejskich.

Florencja od wieków uważana jest za kolebkę lodów. To tam w 1559 roku wszechstronnie uzdolniony artysta Bernardo Buontalenti, pracujący na dworze Medyceuszy jako malarz, rzeźbiarz i zarazem organizator przyjęć, zaskoczył uczestników uczty wyśmienitym i nieznanym wcześniej deserem. Przygotowano go z zamrożonego kremu z mleka, miodu, żółtek, z dodatkiem wina, bergamotki, cytryn i pomarańczy.

Ostatnio twórcy lodów zaskakują coraz odważniejszymi eksperymentami. Największą osobliwością tego lata we Włoszech były lody o smaku słoniny z Toskanii.