96 firm cukierniczych z Wielkopolski wypiekających rogale świętomarcińskie dostało certyfikaty zezwalające im na używanie symbolu unijnego produktu regionalnego. Rogal świętomarciński może być produkowany na terenie 26 powiatów w Wielkopolsce.

Rogale świętomarcińskie są tradycyjnym przysmakiem poznaniaków, kupowanym w okolicach 11 listopada - w dzień imienin świętego Marcina, patrona głównej ulicy w mieście.

Szacuje się, że rocznie w Poznaniu produkowanych jest około 500 ton rogali dla poznaniaków i gości, z tego w Święto Niepodległości poznaniacy zjadają około 250 ton rogali.

Rogale wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej; ich waga musi mieścić się w przedziale między 150 a 250 g.

Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem zaapelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik przygotował na odpust rogale w kształcie podkowy; bogatsi poznaniacy kupowali te smakołyki, a biedni otrzymywali je za darmo.