Truskawki to Wasze ulubione truskawki? Właśnie trwa w najlepsze sezon na królową owoców! Oprócz wspaniałego smaku i aromatu, truskawki są cennym źródłem składników odżywczych. Poza witaminami są bogate w antyoksydanty, wspomagają odporność oraz są cennym źródłem błonnika. Sprawdź, jakie jeszcze mają właściwości zdrowotne oraz jak odróżnić polską truskawkę od tej z importu.

Te sezonowe superowoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą przy bardzo niskiej gęstości energetycznej. Innymi słowy posiadają wiele wartościowych składników odżywczych, a jednocześnie są niskokaloryczne

Truskawki, dzięki dużej zawartości antyoksydantów odznaczają się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających wśród owoców. Zawdzięczają to sporej ilości witaminy C, kwasu elagowego oraz kwasów fenolowych i flawonoidów, w tym głównie z grupy antocjanów.

Jak wiadomo antyoksydanty posiadają moc zdrowotną - wspierają układ odpornościowy, działają prewencyjnie w chorobach nowotworowych, zmniejszają prawdopodobieństwo tworzenia blaszek miażdżycowych, pomagają chronić organizm przed niektórymi chorobami naczyń krwionośnych oraz wspomagają nas w walce z zapaleniami czy chorobami reumatologicznymi. Oprócz tego, truskawki są źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E, PP, a także żelaza, fosforu, magnezu i manganu.

Ile kalorii ma 100 gram truskawek?

100 gram truskawek (ok 1,5 garści) zawiera 33 kcal. Owoc ten jest niskokaloryczny i jest polecany dla osób na diecie redukcyjnej.

Ile witaminy C zawierają truskawki?

100 gram truskawek zawiera 66 mg witaminy C, czyli zgodnie z normami IŻŻ pokrywają większość dziennego zapotrzebowania na tę witaminę (norma RDA dla dorosłych mężczyzn to 90 mg, zaś dla kobiet 75 mg).

Jaki indeks glikemiczny mają truskawki?

Indeks glikemiczny truskawek wynosi 41 - czyli jest traktowany jako wskaźnik na niskim poziomie.

Jakie truskawki kupować?

Ich struktura powinna być jędrna, bez nagnieceń, miąższ dobrze wybarwiony o przyjemnym swoistym aromacie. Owoce nie powinny być zawilgocone (od deszczu lub w wyniku nieprawidłowego pakowania lub transportu) - taki surowiec będzie znacznie bardziej podatny na psucie się.

Truskawki nie powinny być pogniecione czy ubrudzone ziemią, prośmy sprzedawcę, aby przy nas przesypał owoce do naszej łubianki, tak by widoczne były także owoce znajdujące się na spodzie koszyczka.

Bywa, że w gorące dni długie przez długą ekspozycję w łubiankach na truskawkach pojawia się biały nalot. Takie owoce nie nadają się do spożycia z uwagi na zagrożenie mykotoksynami produkowanymi przez te grzyby. Przesypywanie towaru daje nam także szansę sprawdzenia stanu łubianki. 

Jak rozpoznać polską truskawkę?

Owoce z lokalnego rynku mają najlepszy wpływ na nasze zdrowie. Właśnie trwa sezon na truskawki, który potrwa aż do października.

Truskawki to owoce dostępne w handlu przez cały rok - zimą sprowadzane z cieplejszej strefy klimatycznej pakowane w malutkie plastikowe opakowania odmiany są dobrane tak by jak najlepiej przetrwały przewożenie. Ich wygląd jest imponujący, jednak walory smakowe i zapachowe nie zachwycają. Mają twardy, jałowy miąższ praktycznie bez zapachu.

Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Truskawki importowane są bardziej podłużne. Owoce mają jaśniejszy kolor przy szypułce, ponieważ musiały być zbierane "na blado". Kondycja szypułki zdradza najwięcej. Nie jest ona świeża i sztywna, nie odstaje już od owocu. Szypułki truskawek marokańskich są z kolei nieproporcjonalnie duże i długie.

Źródło: zdrowie.pap.pl