Śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia – często to słyszymy. Jednak, czy traktujemy poważnie? Jakie korzyści płyną z jedzenia śniadania?

Lepsza koncentracja

Bez dostarczenia organizmowi odpowiedniego paliwa nie przebiegniemy maratonu. Tak samo jest z mózgiem, który stanowi 2 proc. masy ciała i spala aż 20 proc. energii! - Pracownicy dużych organizacji bardzo często są na "diecie zapaśników sumo", czyli pomijają śniadania i zjadają dwa duże posiłki w ciągu całego dnia. Pierwszy najczęściej koło południa, a drugi wieczorem, na krótko przed snem. A my jesteśmy jak kominki i co trzy godziny powinniśmy dołożyć węgla do pieca, żeby utrzymać wysoki poziom energii do działania. Bez śniadania nie dostarczymy naszemu mózgowi odpowiedniej ilości glukozy i bardzo szybko odczujemy zmęczenie, rozdrażnienie i spadek koncentracji - komentuje Małgorzata Czernecka, psycholog, ekspert do spraw efektywności.

Pomaga utrzymać stałą wagę

Wszyscy dietetycy są zgodni - jeżeli jesteś diecie, żeby zrzucić kilka kilogramów, koniecznie musisz pamiętać o zjedzeniu śniadania.  Dawka kalorii rano sprawia, że nie podjadamy między posiłkami i nie sięgamy po niezdrowe przekąski w ciągu dnia. Badania naukowców Queen Margaret University w Edynburgu wykazały, że osoby, które nie jedz rano śniadania w ciągu dnia zjadają potem 40 proc. więcej słodyczy, 45 proc. mniej warzyw i 30 proc. mniej owoców.

Wspomaga matabolizm

Podczas snu nie przyjmujemy żadnych pokarmów. Nasz organizm działa w trybie postu. Dlatego pierwszy posiłek jest bardzo ważny - nie tylko dostarcza nam energii, ale jest odpowiedzialny również za "rozruszanie" organizmu. Żeby dobrze się czuć powinniśmy jeść śniadanie od 30 min do dwóch godzin po przebudzeniu.  i przestawiamy się na "postny" tryb pracy, a metabolizm naszego organizmu zwalnia. Dlatego tak ważne jest rozpoczęcie nowego dnia śniadaniem, które przywróci metabolizm na właściwy tor, dostarczy nam energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. By czuć się dobrze, optymalnym czasem na zjedzenie pierwszego posiłku jest pierwsze 30 minut do dwóch godzin po przebudzeniu.

Sposób na odporność

Śniadanie może wzmocnić naszą odporność, oczywiście w zależności od tego, jakie dobierzemy produkty. Jeśli wybierzemy pełnoziarnisty chleb, trochę warzyw do kanapki, czy szklankę wyciskanego soku, to z pewnością dostarczymy sobie odpowiednią dawkę witamin, które wspomogą naszą odporność.

Na dobry humor

To w jaki sposób zaczynamy nasz dzień ma wpływ na to, jak będziemy się czuli przez jego resztę. Jeżeli dostarczymy organizmowi składniki odżywcze, to w ciągu dni a łatwiej będzie nam znieść napięcie, czy stres. Poza tym, śniadanie to dobry pretekst do spotkania się z bliskimi przy stole z rana - naładowani pozytywną energią łatwiej nam będzie z dobry nastawieniem przeżyć dzień.