Naukowcy znaleźli nowy sposób walki z cholesterolem - dietę z awokado. Badacze z Pennsylvania State University pokazali, że zjedzenie jednego owocu dziennie, znacząco obniża poziom złego cholesterolu. Oczywiście awokado powinno towarzyszyć odpowiednio zbilansowanej diecie, a jego wprowadzenie powinno się wiązać z rezygnacją z innych pokarmów, o podobnej wartości kalorycznej.

Owoce awokado od dawna cieszą się bardzo dobrą opinią dietetyków. Naukowcy z Pensylwanii postanowili sprawdzić, na ile obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe mogą wspomóc korzystne działanie diety niskotłuszczowej. 45 ochotnikom w wieku od 21 do 70 lat, zdrowym, ale mającym problemy z nadwagą zaproponowano trzy różne diety. Po okresie dwóch tygodni, kiedy pozostawali na przeciętnej diecie (34 procent kalorii z tłuszczu, 50 z węglowodanów i 16 procent z białek), wprowadzono ich na dietę niskotłuszczową (24 procent kalorii z tłuszczu) bez awokado, dietę ze średnią zawartością tłuszczu (34 procent kalorii z tłuszczu) bez awokado i dietę ze średnią zawartością tłuszczu z jednym awokado dziennie.

Przed przejściem na diety i po pięciu tygodniach ich stosowania, zbadano uczestnikom poziom tak zwanego złego cholesterolu LDL we krwi. W porównaniu z przeciętną dietą, pierwsza z diet o zmniejszonej zawartości tłuszczu obniżała poziom LDL o średnio 7.4 mg/dl, druga o średnio 8.3 mg/dl, natomiast trzecia dieta, z awokado, aż o 13.5 mg/dl. U osób na diecie z awokado zauważono też największą poprawę innych parametrów, jak całkowitego poziomu cholesterolu, czy trójglicerydów.

Obecnie powszechnie rekomenduje się zastępowanie nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasami nienasyconymi, awokado jest dobrym źródłem takich kwasów, jest oceniane, jako korzystne dla zdrowia, ale nigdy dokładnie nie badano, jakie mogą być efekty jego regularnego spożywania - mówi w rozmowie z RMF FM, profesor Penny M. Kris-Etherton, dietetyczka z Pennsylvania State University. Postanowiliśmy to sprawdzić - dodaje.

Zaskoczyło nas, że zastąpienie w jednej z diet oleju tłuszczem zawartym awokado niemal dwukrotnie zwiększyło jej korzystny efekt - dodaje Kris-Etherton i podkreśla, że kluczowe jest by z pomocą awokado zastąpić inne tłuszcze, nie zaś dodawać go po prostu do tego, co i tak jemy. Pasta z awokado, czyli guacamole może znakomicie spełnić to zadanie, trzeba jednak pamiętać o tym, by nie zjadać go, jak to się popularnie robi, z pomocą chipsów, ale raczej warzyw, na przykład marchewki. Warto też szukać innych możliwych sposobów dodania awokado do sałatek czy past, spożywania go z rybami czy drobiem.

Badacze z Pensylwanii nie wykluczają, że podobnie korzystne działanie mogą mieć także inne warzywa i owoce, być może awokado można zastąpić orzechami, ziarnami czy nasionami innych roślin.