Biała morwa pochodzi z Chin, gdzie od lat cenione są jej prozdrowotne właściwości. Nie bez przyczyny nazywana jest „roślinnym skarbem”, bo bogata jest w większość składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowej pracy. Jednak popularność, szczególnie w Europie, przyniosło białej morwie działanie odchudzające. Uwielbiają ją zarówno dietetycy, lekarze oraz osoby, które na własnej skórze doświadczyły jej cennych właściwości. Dlaczego biała morwa jest tak zdrowa, jak ją stosować by schudnąć?

Owoce morwy białej są jadalne /A. Jagel /PAP/DPA

Owoce morwy są oczywiście jadalne. Białą morwę cechuje słodki i lekko mdły smak. Bardzo lubią ją dzieci. Owoce i liście białej morwy od lat wykorzystywane są w medycynie niekonwencjonalnej jako środek oczyszczający organizm. To ze względu na działanie moczopędne i antybakteryjne morwy. Ponadto, biała odmiana bogata jest w przeciwutleniacze, które zwalczają szkodliwe dla organizmu wolne rodniki, chronią go przed chorobami, w tym nowotworami. 

Cenne wartości odżywcze znajdziemy zarówno w owocach, jak i liściach białej morwy. Ta wyjątkowa roślina może pochwalić się w szczególności wysoką zawartością witamin z grupy B: tiaminy (B1), ryboflawiny (B2), pirydoksyny (B6), a także sporą ilością witaminy PP.

Jak biała morwa działa na nasz organizm?

W liściach białej morwy znajdziemy aktywne elementy, które skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Regularne jedzenie białej morwy może zapobiec wielu przewlekłym chorobom, których przyczyną jest podwyższony poziom cholesterolu, głównie miażdżycy. 

Badania dowodzą, że wyciąg z liści morwy hamuje działanie enzymów, które odpowiedzialne są za rozkład węglowodanów złożonych, jednocześnie ograniczając ich przemianę w glukozę. Efekt? Brak nadmiernych skoków cukru we krwi i przeciwdziałanie cukrzycy.

Dzięki właściwości redukowania stężenia cukru we krwi biała morwa zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, a co więcej, przyspiesza jej spalanie. Działanie odchudzające owocu morwy pokochały kobiety w Europie i Ameryce. Biała morwa to również źródło błonnika, który poprawia przemianę materii i spala tłuszcz.

Białą morwę bardzo chętnie wykorzystuje medycyna. Ten cenny owoc zaleca się stosować w leczeniu:


  • anemii
  • cukrzycy typu drugiego
  • wrzodów żołądka
  • otyłości
  • różnego rodzaju problemów skórnych
  • chorób układu sercowo-naczyniowego
  • chorób układu oddechowego